Île Dealy

Resolute, Nunavut, X0A, Canada

Kellett's Storehouse; Parks Canada, 1978
Vue extérieure
Vue aérienne; Parks Canada, 1978
Vue extérieure

Description du lieu patrimonial

L’île Dealy, composée en grande partie de roc désagrégé et de toundra, est depuis longtemps un repère important pour les explorateurs de l’Arctique. Située au sud de l’île Melville, on y trouve une vaste cache et un cairn construits en 1853. Un navire baleinier, deux traîneaux et trois sépultures ont été laissés sur place à cette époque.

Nalunaijaqsimaninga
Tuapainnarujualuk natirnainnarujualuglu, Dealy Island taissumanikallangnit nalunaikkutaulilauqsimanniqpuq Ukiuqtaqtumut narunaqattaqsimajunut. Ininga Uqsuriak kitingaangani sinaaqpasikpuq, iglurjuaqtaqaqpuq ammalu angijumik qingnikkuviliuqsimalluni 1853-ngutillugu qingnikkuviliarijaulauqsimajuviniq. Arvagasuktinut umiaq, marruungnillu qamutiingnik pingasunillu iluvirnik taissumaniutillugu qimmakugijaulauqsimajuviniit.

Valeur patrimoniale

L’île Dealy a constitué une halte importante pour des générations de navigateurs dans l’Arctique. En 1853, les équipages du HMS Resolute et du HMS Intrepid ont visité l’île dans le cadre des missions commandées par l’amirauté britannique afin de retrouver l’Expédition Franklin. Lors de son passage sur l’île, le capitaine Henry Kellett du HMS Resolute a coordonné la construction d’une cache à l’intention des navigateurs en détresse. À l’aide d’environ 100 tonnes de pierres locales, l’équipage a construit une cache possédant des murs de quatre pieds d’épaisseur sur laquelle ils ont installé une toiture faite de canevas goudronnés et de sacs de charbon. Cette cache était suffisamment grande pour contenir des provisions pour 66 hommes pendant 7 mois.

Au fil des années, l’île Dealy a constitué une halte importante pour des générations de navigateurs dans l’Arctique. Lors de son expédition en vue d’affirmer la souveraineté territoriale du Canada sur l’archipel Arctique, le capitaine Joseph Bernier a visité ce lieu en 1908. Après avoir effectué des réparations à la cache, il a retiré certains objets qui sont maintenant exposés au Musée canadien des civilisations. Moins d’une décennie plus tard, l’Expédition arctique canadienne, menée par Vilhjalmur Stefansson, a effectué un arrêt sur l’île et procédé au démantèlement de la toiture de la cache. En 1944, le caporal Henry Larsen de la GRC a également exploré l’île lors de son expédition historique dans le passage du Nord-Ouest. L’île a été déclarée lieu historique territorial en 1978.

Piusituqauninganut Annirijaujuq
Arraagugasaalungnut ukiuqtaqtumut narunakpaktunut, Dealy Island tulagviuvalauqsimavuq. 1853-ngutillugu HMS Resolute-mut amma HMS Intrepid-mut umiaqtuqtiit qikiqtarmualauqsimavut Queep nunanganinngaaqtunik Gavamalirijingit kingulliqpaamik nanisinasuktillugit Franklin Expedition umiarilauqsimajangannik. Taikaniitillugit, Henry Kellet, HMS Resolute-mut Isumataq, aulattijiulauqsimavuq sanajauninganut iglurjuaq umiaqtuqtinut numaanaqtumut apullatisimajunut. Nunalingninngaaqtunik uqumainnilingnik 100 tonnes-nik ujarasugjungnik, sanirangit sanasimavut ijjuniqaqtigillutit tisamaiqsulluaqtunik isiganik. Tupiksajaq taalaliqsimalluni ammalu arjaksanut puuksautinik qaaliqsimalluni. Pijariiqtausimalirmat, Kellet iglulianga sunakkutaaqattialauqpuq innugunnaqlunilu 66-nik angutinik taqqinut 7-nut atuqtaujunnaqluni.

Arragunik aniguqsimaliqtunik, Dealy Island asinginnik pirjuanguniraqtaujunik narunaktinik takumigijauqattaqsimangmat piusituqaulluni annirijauninganut. Pinajuktittivakkaluaqlutit tusaqtittinasuklutit Kanatamiunik aulattijunnarninginnik Ukiuqtaqtumi qikiqtanginnik tukiliriiktunik, Umiaqtuqtiit Isumatanga Joseph Bernier 1908-ngutillugu tavvunga qikiqtarmualauqsimavuq. Iglurjuaq nutaannguriaqtiallalauqluniuk, qassikallangnik kisukuttinginnik piiqsilauqsimavuq tunniqqutigillunigillu Kanatalimaamik Takujagaqarvingmut. Arraagut quliit suli anigulauqtinnagit,Kanatami Ukiuqtaqtumut narunaktiit, aulataulluni Vilhjalmur Stefansson-mut, tangmaalauqsimavuq Dealy Island-mut Iglurjuarlu qaangijarniqluniuk. 1944-ngutillugu Paliisi Henry Larson qimirrulauqsimagivuq qikiqtamik Sullualuk Ualinirmit Qikiqtaalungmut Tariukkut Aqqutingagut ikaariaqtuqpallialluniuk. 1978-ngutillugu qikiqtaq nalunaiqtaulauqsimavuq Nunattiami Pimmariulluni nunatuqauniraqtaulluni.

Principales caractéristiques de l’île Dealy :
- Son paysage aride
- La cache construite par Kellett possédant des murs de quatre pieds d’épaisseur
- La tranchée de drainage creusée le long des murs extérieurs de la cache
- Des réservoirs de ballast de navire en fer situés à proximité de la cache
- Un immense cairn au sommet de l’île construit par l’équipage du HMS Resolute
- Les sépultures de trois membres de l’équipage du HMS Resolute
- Deux traîneaux (maintenant exposés au Musée canadien des civilisations)
- Deux mousquets (maintenant exposés au Musée canadien des civilisations)
- Un navire baleinier abandonné

Ujjirnammariktut iluliqtangit:
Ujjirnammariktut iluliqtangit Dealy Island qikiqtanganiittut ukuanguvut:
- Qikiqtaq napaaqtuqanngilluni tauttua
- Kellett Iglurjuanga sanirangit ijjujummariullutik
- Iglurjuap silataaniitut sanirangitta iluttuqsimajut kuvittautaanut kuvivviit
- Umiarjuaviniup uqumaillutik savirajaaluk qattaaluk iglurjuap qanigijaaniittuq
- Angijuq qingnikkuvik qikiqtaup puqtuniani sanajauniku HMS Resolute umiaqtuqtinut
- Pingasut iluviit HMS Resolte-mut Umiaqtuqtiulauqsimajunut iluvirijaujut
- Marruuk qamutiik (maana Kanatami Inuusirijaujunut Takujagaqarvingmiittut
- Marruuk qukiutikutaak (maana Kanatami Inuusirijaujunut Takujagaqarvingmiittut)
- Qimmaku arvagasuktiit umiavininga HMS Resolute-mingaaqsimajuq

Nunavut

Government of Nunavut Department of Culture, Language, Elders and Youth

Nunavut Historical Resources Act

Territorial Historic Site

2009/12/08

Approvisionnements en vivres
Installation d'entreposage de provisions

Emplacement de la documentation

Final Report - An Archaeological Conservation Project on a Royal Navy Supply Depot, Dealy Island Science Institute of the Northwest Territories, Inuvik Research Centre, Library Box 1430, Inuvik, Northwest Territories X0E 0T0; http://pwnhc.learnnet.nt.ca/exhibits/nv/kellet/htm

NRHP3