Île Marble

Rankin Inlet, Nunavut, X0C, Canada

Vue extérieure de l'île Marble; Doug McLarty
Vue de l'île Marble

Description du lieu patrimonial

L’île Marble, située à 40 kilomètres au sud de Rankin Inlet, possède une histoire très riche. Les Inuit l’ont d’abord visitée afin d’y pratiquer la chasse de manière saisonnière, et pour profiter de sa faune variée. Les explorateurs européens sont par la suite arrivés, suivis par les baleiniers écossais et américains. Des vestiges de chacun de ces groupes sont encore visibles à travers la végétation estivale. Sillonnée par de larges veines de quartzite, l’île a longtemps fasciné les voyageurs.

unikkausiuninga:
40 kilumiita Kangiqliniup nigiqpasianiiluni, uqsuriak atuqtaurjuaqpalauqsimavuq ajjigiinngiruluujaqtunut. inuit sivulliqpaamik taikunngarnngalauqtut qikiqtamut angunasugiaqlutik arraaguup iluani, taingna ajjigiinngiruluujaqtunik nirjutitaqaurninganut pinajugvigijaqtuqlugu; tariup akianirmiut tauvunngaqtut kingunittiangani sikkaatsimiunik tauvunngaujuqalauqsimangmijuq ammailaak amialikkamiunit arvagasuktinik. taanna qikiqtaq tunnuujatuinnaunngittumik ujaraqaqluni, kisianittauq angijukallangnik tukimuangajunik quartzite-nguniraqtaujunik, taanna qikiqtaq tauvunngaqpalauqtunit qanuruluujaq isumaqaqviuqattaqsimavuq.

Valeur patrimoniale

Selon la légende inuit, l’île Marble a été créée à partir d’une plaque de glace par une vieille femme qui voulait y habiter pour l’éternité. Encore aujourd’hui, les visiteurs rampent sur une courte distance en arrivant sur le rivage de l’île afin de manifester leur respect envers l’esprit de la vieille dame.

L’île Marble est étroitement associée à l’un des mystères les plus persistants de l’exploration de l’Arctique. En 1719, l’expédition Knight quitta l’Angleterre à la recherche du Passage du Nord-Ouest. Trois ans plus tard, des marins trouvèrent sur l’île Marble des signes du passage de l’équipage de cette expédition et des preuves que leur navire s’était échoué à cet endroit, mais guère plus. Les Inuit ont plus tard raconté avoir vu des hommes qui vivaient sur l’île jusqu’en 1721, mais peu de sépultures ont été trouvées et le mystère concernant le sort de l’expédition Knight reste entier.

Profitant de son havre bien protégé, les baleiniers à la solde de la Compagnie de la Baie d’Hudson ont fréquenté l’île Marble pendant les années 1760 et 1770. Des baleiniers, qui venaient principalement d’Écosse et des États-Unis, ont établi une station à cet endroit pendant les années 1860 et 1870. Les fondations d’un théâtre construit par les baleiniers sont toujours visibles de nos jours. Plusieurs familles inuit se sont également installées dans des campements temporaires à proximité de la station, tirant profit des occasions de troc, d’échanges sociaux et de travail fournies par les baleiniers tout en préservant leurs traditions culturelles.

Les tempêtes et la maladie ont progressivement mis à rude épreuve le moral des baleiniers. Des douzaines de sépultures et de nombreuses épaves se trouvent sur l’île. Un refuge hivernal pour certains, un lieu de repos éternel pour d’autres, l’île préserve encore à ce jour ses mythes et ses mystères.

qanuiliurviuvalaurninganut annirnarninga:
inuit unikkaaqtuangit uqaqsimaningit maliklugit, taanna uqsuriaq pitaqaliqtitaulauqsimajuq saattumit tuvarmit ningiurmu taikanirmiutaunnginnaujarumalilauqsimajumut. taikunngaujut suli paarnnguqpaktut sigjangagut nunamut ikpigittiarumamut taassuma ningiup taikaniinginnaujaqtuup tarninganik.

uqsuriak ataniqarivuq ilangannut kajusijumut suli qaujijaujunnanngittunut ukiuqtaqtumi namunngaunirijauvalauqtunut. Knight-kut namunngaunirijangat inngalaminngaaqluni qiniriaqluni sullualungmik 1719-ngutillugu. arraaguit pingasut aniguqsimaliqtillugit, umiaqtuqtiit qaujijjutiksanik nanisililauqtut taakkua umiaqtuqtiit ajuqsisimalauqsimaninginnik uqsuriami umiarjuangat qanigijangani suraktiallalauqtillugu. inuit iqqaumajaqaraluaqtillugit angutinik taikani qikiqtamiittuqalauqsimaninganik 1721-ngurasuktillugu, ununngittukulungnik taikani iluviqsiaqtuqalauqtuq qanuilingalilauqsimaningillu Knight-kut namunngauvalliatillugit suli qaujimajaunngilaq.

1760-ni 1780-nilu, niuviqtikkunnut arvagasuktiit uqsuriangmuarajulauqtut uqquisimavvittiaringninganut. amialikkamiut sikkaatsimiullu arvagasuktiit taikani qikiqtamiiqattalaurmijut 1860-ni 1870-nilu. tunngavingit qunngiariaqturviliarijaviniata taikani suli ullumi takujaujunnaqput. qassikallait inuit ilagiit taikanirmiutaulaukalaurmijut qikiqtami taakkuninga inuqaqtillugu; taikaniinnirmini tauqsiiqatiqaqpaklutik, inuuqatiqaqpaklutik piliriaksaniglu piliriaqaqtitauvaklutik iliqqusituqarmini atuujaarjuklutik.

qangannguqpallianinga maliklugu, silaluqattarnit qanimanirlu atuqtaulariqattalauqpuuk arvagasuktinit. qassikallangnik iluvirnik tauvani ullumi takujuqarunnaqtuq, qassikallangniglu umiarjuanik kivinikunik. 1900 arraaguit pigialisaaqtillugit, taanna qikiqtaq inuqanngittialilauqtuq anuraatuinnaqpakluni, mallituinnaqpakluni angunasuktunillu upaktaulausungaqpakluni. ukiukkut ilanginnit inigijauvangniqluni ilanginnillu iluviqarviuliqluni, taanna uqsuriak qanuiliurviuvaktutuqaviniuvuq nalunaqlutiglu unikkaaqtuaniititauliqlunilu ullumimut tikillugu.

Principales caractéristiques:
– Un récit sacré concernant la création des Inuit est associé à l’île
– Une géologie particulière associée à une végétation de toundra très clairsemée
– Des vestiges de cercles de tente et de kayaks inuit
– L’épave de l’Albany, la frégate de 80 tonnes de l’expédition Knight
– Les fondations d’une maison construite par les membres de l’expédition Knight
– Des sentiers de randonnée sillonnant le paysage de toundra de l’île
– L’épave du navire baleinier Orray Taft visible de la rive par temps calme
– Un monument commémorant le navire baleinier Abbie Bradford

qanuittuuninganut nalunaiqsittiarunnaqtut ukuninga ilaqaqput:
– inuit unikkaaqtuattiavangat sanajaulauqsimanirmut unikkaangulluni aktuaniqaqluni uqsuriamut.
– ajjiqannginninga nunangata attiktumi nunami piruqtuqaqluni
– inuit tupirviqarviviningit qajarnullu ikaarviviningit
– kivisimajuq Knight-guuq 80-tan-ngulluni umiarjuavivininga atiqaqluni imanna, Albany.
– tunngavingit iglurjuaviniup sanajaunikuup Knight-kut namunngauvallianirmini
– pisujugluni aqqusiniit nunami takuksaullutik tavvani qikiqtami
– qiviniku arvagasuktiit umiarjuaviningat una, Orray Taft, takujaujunnaqpakluni sigjamit uqsuaqtillugu
– nappaqtausimajuq iqqaumajjutaulluni arvagasuktiit umiarjuavininganik uuminga, Abbie Bradford

Nunavut

Government of Nunavut Department of Culture, Language, Elders and Youth

Nunavut Historical Resources Act

Territorial Historic Site

1973/09/15

Industrie
Centre de traitement de produits à partir d'animaux

Emplacement de la documentation

Davis, Richard C. Lobsticks and Stone Cairns. University of Calgary Press: Calgary. 1996.; http://www.marbleisland.ca/

NRHP1